Holandes jaunā siļķe ir klāt!
9. septembris, 2020 pl. 10:11
Tā vis nav kaut kāda parasta siļķe, par to liecina arī tās otrs nosaukums - maatje -, kas ir atvasināts no holandiešu vārda «jaunava». Tās Ziemeļjūrā zvejo tikai vienu mēnesi - no maija beigām līdz jūlija sākumam -, kad tās ir vistreknākās un nav vēl sākušas nodoties mīlaspriekiem.
Siļķe skaitās laba, ja tauku procents ir vismaz 16%. Tā vienmēr ir vairāk vai mazāk plaukstas garumā un tiek iztīrīta jau uz zvejas kuģa klāja - tai novelk ādu, izņem galveno asaku un iekšas, nogriež galvu, bet atstāj asti un aizkuņģa dziedzeri (dažos avotos min arī nieres). Dziedzeris nepieciešams, jo tas turpina izstrādāt enzīmus, kas vajadzīgi gatavināšanas procesā. Tad siļķes sasāla un nogatavina pāris dienu, pēc tam sasaldē, lai apturētu fermentēšanos. Sasālīt gan nav pareizais vārds, jo faktiski sāli nejūt un tas nedrīkst būt vairāk par 2%. Tas arī ir būtiskākais, kas atšķir Holandes siļķi no vācu, dāņu un vēl jo vairāk latviešu marinētās siļķes.